Ik kan kiezen en jij ook!

Interview door Ingrid van Loon – WonenBreburg

Wie Yvonne de Wit kent, weet dat ze enthousiast is. Ze is het type: ‘gooi er een kwartje in en ze lult voor een knaak’. Zodra ze de vraag krijgt om haar inspiratie-verhaal te vertellen, barst ze daarom vol enthousiasme los.

Vijf jaar geleden had ik écht niet bedacht dat ik matchmaker zou worden bij Expeditie Loopbaan. En dat ik de aanstichter/medeoprichter zou zijn van dit mooie grote netwerk al helemaal niet. Toch bestaat het en kijk ik er vol trots op terug. In 2008 was ik nog directiesecretaresse bij woningcorporatie Kleine Meierij met veel personeelswerk en nu heb ik vorig jaar het stokje bij Expeditie Loopbaan alweer overgedragen. Mijn eigen HR-adviesbureau groeit volop. Als ik mijn zelfgekozen pad kan bewandelen, kan jij het ook!

Ik ontdekte in 2008 dat ik niet op mijn plek zat. Als directiesecretaresse wilde ik iets anders dan de directeur wilde en ik had daar precies niet de juiste papieren voor. Dat was een shock: ik wilde dus blijkbaar iets. De corporatie gaf me de kans om de opleiding P&O te doen in 3 jaar. Superdruk naast mijn jonge gezin en baan, maar ik heb het gedaan. Toen leerde ik een belangrijke les die je helpt te ontwikkelen: je hebt je eigen interesse nodig die richting geeft maar ook ruimte bij je werkgever. Die ruimte moet en kan je óók zelf maken. Praat over je wensen en spreek concrete dingen af, zodat je stappen zet. Ik deed het en mijn werkgever luisterde. Ik gun iedereen zo’n werkgever.

In 2014 was ik P&O-adviseur en sprak ik Maria van Os – P&O-adviseur van woonstichting Joost op een netwerkbijeenkomst. We kregen daar een presentatie van Loopbaaninitiatief – een netwerk van woningcorporaties in het noorden van het land. Maria en ik plantten daar samen het zaadje voor Expeditie Loopbaan. Wat zou het namelijk gaaf zijn om zo’n zelfde netwerk in Brabant te hebben waarin corporaties elkaar verder helpen op het gebied van mobiliteit en inzetbaarheid van medewerkers. ‘Niets is het, iets kan het worden’, concludeerden we en kort daarna zochten we simpelweg op de kaart van Brabant met welke corporaties we konden samenwerken. We belden mensen, stelden vragen en waren nieuwsgierig of ons idee zou aanslaan. En het idee sloeg aan. Bijna alle corporaties die we belden waren geïnteresseerd en sloten aan.

Sinds 2014 werkten we met tien corporaties samen, onder andere aan de stage 10-daagse. Het was pionieren en dat maakte het ook juist zo leuk. We dronken koffie en organiseerden allerlei activiteiten totdat er vier corporaties afhaakten. Blijkbaar deden we iets niet goed. En dus heroverwogen we: wat verbindt ons echt? Dat bleek mobiliteit en duurzame inzetbaarheid te zijn. Precies op dat moment kwam er een subsidiemogelijkheid van FLOW voorbij waarmee we de samenwerking konden professionaliseren. Ja, echt! Als je open staat, zie je de kansen. Toen eind 2015 de subsidie binnen was, groeide het netwerk uit tot Expeditie Loopbaan. Later sloten nog meer corporaties aan.

Het netwerk verbindt medewerkers van corporaties en legt ook linken buiten de sector. Er worden workshops georganiseerd en matchmakers en coaches helpen medewerkers om loopbaanstapjes te zetten. Wellicht lukt het niet meteen, maar zodra de goede richting in het vizier is loopt dat negen van de tien keer goed af. Sinds vorig jaar verzorgt Expeditie Loopbaan ook succesvolle talenten- en traineeprogramma’s waarmee behoud van talent en verjonging van de sector gestimuleerd wordt.

Mijn motto ‘ik kan kiezen’ heeft me sterker gemaakt. Het geeft mij een gevoel van onafhankelijkheid: zeg het zelf maar eens hardop en voel wat het met je doet. Natuurlijk komt dan niet meteen alles aanwaaien. Dat is echt niet zo. Ik heb ook stokken achter de deur nodig, mensen die koffie voor mij zetten, me inspireren, laten meelopen en verder helpen. Ik heb me bovendien een slag in de rondte gestudeerd. Na vijf jaar pionieren en organiseren, was ik in 2019 op het punt gekomen dat ik Kleine Meierij en Expeditie Loopbaan los moest laten om verder te komen. Samen met anderen stappen zetten is fantastisch, maar ik weet ook dat ik vooraan in de boot wil zitten om mee te sturen. En het mooie is: ik heb gemerkt dat ik het kan.

Het was een mooie tijd, Expeditie Loopbaan. Ik kon kiezen om te stoppen. Dankjewel!
Yvonne de Wit, zelfstandige / mede-oprichter en ex-matchmaker van Expeditie Loopbaan