Dag van de Mobiliteit

Sam Wachtmeester

Voor de Brabantse Dag van de Mobiliteit op 14 november 2019 besloot ik mij in te schrijven om te kijken bij de rechtbank Oost-Brabant, in Den Bosch. Tijdens mijn studie heb ik een paar rechtenvakken mogen volgen, en de stof sprak mij zo erg aan dat ik toch wel wilde weten of een carrière in die richting iets voor mij was. Tijdens deze ochtend heb ik met een groepje een voorlichting gehad, een paar zittingen mogen bijwonen, en speeddates gehad met mensen in verschillende posities om te horen wat zij doen in het dagelijks leven en of hen dit bevalt. Zo heb ik met een rechter gesproken, maar ook met een griffier, het administratiehoofd van een team, het hoofd van facilitaire zaken, en een HRM-adviseur. Zo bleek maar weer dat er niet alleen juristen bij de rechtbank zitten, maar zoveel meer verschillende mensen met verschillende taken. Voor bijna ieder is er wel iets, en je hoeft gelukkig geen juridische achtergrond te hebben voor alle functies.

De hoorzitting vond ik het meest interessante deel van de ochtend; dit is wat ik vaak zag in het nieuws, zelfs de rechter was vaker op tv geweest. Het voelt onwerkelijk om dit in het echt mee te maken. Zo zie je welke factoren meewegen in het uiteindelijke oordeel, en natuurlijk hoe de verdachte hierop reageert. “Streng, maar rechtvaardig” is hoe ik het zou omschrijven. In één geval kreeg de verdachte een aantekening op zijn strafblad, wat consequenties had voor zijn (toekomstige) baan. Dat was vervelend om te zien, maar hij had de wet overtreden en dan heeft dat gevolgen. Ik vond het wel goed om te zien dat de rechter en de officier van justitie ook rekening hielden met persoonlijke omstandigheden. Dat verraste mij wel, en dat vind ik ook erg goed. Het lijkt mij ingewikkeld werk als rechter, aangezien je met veel belangen rekening moet houden.
Het was interessant om te zien hoe het in zijn werk gaat bij de rechtbank voor een ochtend. Hoewel ik niet precies weet wat ik wil na mijn traineeship, weet ik wel dat ik niet graag regelmatig in de zittingszaal zou willen zijn, of dat nou voor of achter de tafel is. Gelukkig zijn er nog meer mogelijkheden!