Donderdag 9 maart bezochten we vanuit JEL het Ecodorp in Boekel. De weergoden waren ons niet goed (wat zeggen we: slecht) gezind, maar dat mocht de pret niet drukken.

We hebben de bouwmaterialen gezien en gevoeld (en de woningen die we hebben bezocht, voelden erg comfortabel), kregen een uitgebreide rondleiding over het terrein met uitleg over de installaties waardoor het Ecodorp zelfvoorzienend is, spraken over het wonen in een community waar iedereen bijdraagt. We weten over het proces dat voorafgaat aan zo’n vernieuwend bouwproject en de belangrijke rol die bijvoorbeeld een gemeente daarin speelt. En natuurlijk het vallen en opstaan dat ermee gepaard gaat.

Het dorp ziet zichzelf als een soort proeftuin om met manieren van duurzaam bouwen te experimenteren. Omdat het Ecodorp bouwt binnen de crisis- en herstelwet, kunnen ze afwijken van een aantal bouwvoorschriften. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van kabels die nog niet zijn goedgekeurd maar die wel afkomstig zijn van een van de grootste kabelproducenten van de wereld. We realiseren ons dat dat anders is dan de wet- en regelgeving waar een woningcorporatie zich aan heeft te houden, maar hoe dan ook: een bezoek aan het Ecodorp inspireert. Daarom ons advies: ga het zelf zien! Het is de trip naar Boekel waard.