Carla van de Westelaken

Carla van de Westelaken, Casade: “Dankzij de coachgesprekken met Bert heb ik de stap gezet.”

Carla had het gevoel dat ze niet goed op haar plek zat. “Ik voelde dat ik keuzes moest gaan maken, maar welke? Een collega wees me de weg naar de coaches van Expeditie Loopbaan. Na mijn kennismaking met Bert, had ik meteen een goed gevoel. Zijn aanpak sloot aan bij wat ik nodig had.”

Bert Kaiser is coach vanuit ‘thuis. Hij vertelt: “Zelf heb ik ook op een kruispunt gestaan. Door een ziekte wist ik dat ik mijn werk niet tot mijn pensioen kon volhouden. Ik wist ook dat ik wilde blijven werken én dat ik graag andere mensen help. Bij ‘thuis kreeg ik de ruimte om een leergang voor intuïtief coachen te volgen. Die kans heb ik gepakt. Vanaf 2019 ben ik coach en daar heb ik geen moment spijt van gehad.”

Energie en irritatie

“Bert heeft me geleerd om op een bepaalde manier te denken”, zegt Carla. “Hij heeft me geholpen met het krijgen van meer inzicht in wat ik wil, wat me energie geeft, wat me irriteert en hoe ik daarmee om kan gaan.”

“Ik vertelde mijn verhaal en Bert haakte daarop in met veel vragen. Soms stond hij wat langer stil bij gedachtes of gevoelens, maar altijd zonder oordeel. Hij hield me een spiegel voor, waardoor ik dingen vanuit een ander perspectief kon zien. Na een paar gesprekken met Bert kon ik benoemen waar mijn ongemak zat. De bereidheid om stappen te zetten werd daarmee steeds groter, ook al was het spannend.”

Blijf je hangen of kies je bewust?

“Wat me het meest is bijgebleven, zijn bepaalde uitspraken van Bert. Hij zei bijvoorbeeld: Ben je bewust van je keuzepunt. Blijf je hangen in wat je nu doet of kies je ervoor om een richting op te gaan die jij waardevol en belangrijk vindt? En vervolgens kreeg ik de tools en handreikingen om daarmee aan de slag te gaan.”

“Er waren meer van dat soort uitspraken, zoals: Denken in mogelijkheden, kansen creëren en van buiten jezelf naar de situatie kijken alsof je een vriendin raad geeft. Heel mooi om op deze manier steeds een andere invalshoek te kiezen voor onze gesprekken.”

Accepteren en veranderen

Bert: “Bij coaching haal je eruit wat je erin stopt. En Carla was bereid om te accepteren dat ze keuzes kon maken op basis van wat voor háár waardevol was. En ook al is dat eng, wat heb je te verliezen? Het leven is vol verandering, dat is juist het leuke eraan. En het vinden van openingen en kansen houdt je scherp.”

Met een grote glimlach zegt Carla: “Bij ons laatste gesprek kon ik vertellen dat ik de stap had gemaakt. Binnen onze organisatie heb ik de overstap gemaakt naar functioneel beheerder. Nu ben ik happy. Ik zit supergoed op mijn plek en werk aan mooie projecten.”

“Ja, daar doe je het natuurlijk voor”, reageert Bert. “En ik zie het gelukkig vaak. Want op het moment dat mensen zich openstellen, verandert er iets.” Carla en Bert zijn het er allebei over eens: “Coaching helpt!” Carla: “Het is zinvol op elk moment. Het geeft je telkens een zetje de goede kant op.”

Horizon verbreden?

Wist je dat het in onze cao geregeld is dat je twaalf uur per jaar moet besteden aan je eigen ontwikkeling? Coaching valt daar ook onder. Wil je meer weten over de coaches van Expeditie Loopbaan? Kijk op expeditieloopbaan.nl/onze-coachpool/.

Wil je bijblijven, groeien, ontwikkelen en leren, dan is watdoejijmorgen.nl de website die je verder helpt. Het is een initiatief van FLOW. Want gezond en gemotiveerd aan het werk blijven, dat is goed voor iedereen!

Over de foto

Carla en Bert zijn op expeditie bij de flats aan de Cobergherstraat en Joris Nempestraat in Breda. De 305 woningen in de flats van WonenBreburg werden aan de buitenkant én binnenkant opgeknapt en verduurzaamd. Dit project is voorbereid en uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Flatraad.