8 tips om je batterij écht op te laden tijdens je vakantie
Tip 1 Het begint vaak met inzicht en bewustwording
Het was opnieuw een druk en roerig coronajaar. Hoeveel procent zit er nog in jouw batterij (van 0-100%?). Hoeveel energie heb je nog? Weet je hoe dit komt? Best confronterend toch? Een van de oorzaken van een lage energievoorraad is te veel stress. Dat zorgt ervoor dat je niet meer goed herstelt. Je lichaam blijft in de actieve alerte modus. Met alle gevolgen van dien: je kunt je niet meer concentreren, hebt geen energie meer maar ook geen inspiratie. En dat is een groot gemis. Om je batterij op te laden, moet je regelmatig hersteltijd inplannen. Deze zomer kun je je eerste stap zetten.
Tip 2 Regel je bereikbaarheid en stop met werken,
Je kunt pas echt uitrusten en opladen als de prikkels van het werk weg zijn. Als je echt stopt. Zet je afwezigheidassistent aan en controleer je mail dus NIET. Soms vraagt dit nog even overleg met je collega’s. Let wel: veel zaken lossen zich vanzelf op of kunnen wachten tot na je vakantie. Kan dit echt niet? (Ben streng! Kan het echt niet of wil je het niet?). Kan het niet? Plan dan een paar momenten waarin je de mail wel verwerkt. Maar niet te vaak. Voor voicemail, sms en whatsapp geldt hetzelfde. UIT! Of beperkt.
Tip 3 De hersteltijd: rust afwisselen met activiteit!
Gewoon rust. Uitslapen dus. Niet tot 11u maar net iets langer dan je normale wekkertijd. Van teveel rusten, word je juist moe. Dus wissel af met activiteiten. Ga wandelen, fietsen of sporten. Elke dag. De fysieke beweging zorgt bovendien dat je je gedachten verzet, je hoofd leegmaakt en zo weer helder wordt. Zodat je weer geïnspireerd kunt raken. En je wordt er gezond moe van waardoor je beter slaapt.
Tip 4 Gebruik je hoofd eens anders
Vaak zitten we in ons hoofd… maar dat hoofd gebruiken we niet meer zoals het moet als we gestrest zijn. De gedachten malen en we lopen vast. Nu je hoofd leeg is, is het tijd om jezelf weer te laten inspireren. Lees eindelijk dat boek, dat artikel of ga naar die film of tentoonstelling. Neem de tijd om het in je op te nemen. Fictie is prima voor de ontspanning maar kies ook voor non-fictie ter inspiratie. En doe dat samen en deel je ervaringen en inzichten.
Tip 5 Gun jezelf reflectie
Laat je inspireren en reflecteer op alles wat je bij tip 4 hebt gedaan. Wat kun je ervan leren? Wat brengt het je? Sta ook eens stil bij wat jij wilt. Kijk eens terug naar het afgelopen jaar. Wat was positief en wat beviel je minder? Waarom? Wat heb je ervan geleerd? Wat wil je meenemen na je zomervakantie? Wat wil je anders doen?
Schrijf de antwoorden op in een notitieboek. Ja, schrijven. Niet typen. Het schrijven brengt andere processen in je hersens op gang.
Denk na over je voornemens voor na je vakantie. Formuleer je dromen en doelen zo concreet mogelijk en in de tegenwoordige tijd voor de volgende gebieden:
• Persoonlijke ontwikkeling
• Mijn relatie met anderen (gezin, familie en vrienden)
• Wonen en leven
• Financiën
• Professionele ontwikkeling
• Spirituele ontwikkeling
Tip 6 Parkeer je werk-ideeën tot na de vakantie!
Er komt veel los en op gang als je start met reflecteren. Vast ook mooie nieuwe ideeën voor op je werk. Ga daar nu niet direct mee aan de slag maar noteer ze of stuur jezelf een mail op je werkadres (en lees dat natuurlijk niet). Dat pak je na je vakantie weer op. Laat je niet afleiden.
Tip 7 En dan is het september. Begin gewoon en rustig!
Herken je dat? September is vaak een lastige maand. De vakantie is weer voorbij, je werk trekt al snel weer aan je. Goede voornemens verdwijnen dan snel. Maar niet voor jou. Je plan is klaar. Begin gewoon, stap voor stap. Maar rustig. Als het kan, begin pas op dinsdag. Dat breekt de week. Houd je agenda zoveel als mogelijk nog vrij. Dat geeft je ruimte om alles op te pakken en weg te werken.
Tot slot tip 8: Pas tip 3, 4, 5 en 7 regelmatig toe!
Je batterij is als het goed is weer behoorlijk bijgeladen. Valkuil is dat je deze weer leeg trekt tot aan de volgende vakantie. Dat is niet nodig. Blijf tip 3, 4, 5 en 7 daarom toepassen…
Veel succes!